Vinbärskaka med banan och kardemumma

Mjuka kakor, Långpannekaka

När jag tittade ut i morse och såg gråa moln bestämde jag mig för att det var bakdags. Hittade två lite väl mogna bananer i fruktskålen och i trädgården hänger de röda vinbären i stora klasar. Stod och funderade ett tag på om jag skulle baka banankaka eller vinbärskaka och bestämde mig för att göra en kombo. För visst borde den söta bananen passa perfekt med de lite syrliga vinbären? Och banan och kardemumma funkar ju ihop och visst skulle det vara gott med en liten nötig ton och jag har ju mandlar hemma. Så här kan jag stå och resonera med mig själv i köket innan jag sätter igång ett bak. Ibland misslyckas mina små försök och ibland lyckas det. Den här kakan kvalar in i den senare kategorin tycker jag, då den blev både saftig och god.

175 grader
200 g smör
4 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk kardemumma
3 dl malda mandlar (alt. Mandelmjöl)
3 dl rismjöl
2 mogna bananer
4 dl röda vinbär

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt sedan vaniljsocker och kardemumma. Mal mandlarna eller använd mandelmjöl och rör ner det och rismjölet i smeten. Tillsätt till sist 2 mosade bananer och det smälta smöret. Bred ut smeten i en form ca 25x35, cm klädd i bakplåtspapper. Strö ut vinbären jämt över kakan och grädda i mitten av ugnen i 25-30 min på 175 grader. Låt svalna, skär sedan i fyrkanter och dekorera gärna med florsocker innan servering.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229