Vardagslimpa

Bröd

Jag tycker ofta att det är roligt att experimentera i köket, testa nytt och låta det ta lite tid. Men ibland vill jag att det ska gå snabbt och smidigt när jag bakar. En dag då jag inte ville lägga massa tid i köket testade jag fram det här receptet. Det kräver inte så mycket av en men ger ändå 4 limpor. Bra vardagslimpor helt enkelt.


4 limpor
50 g jäst
1 liter mjölk
5 msk olja
3 msk fiberhusk
5 tsk salt
2 dl boveteflingor/ren havre
2 ägg
2 dl sirap
4 dl majsmjöl
4 dl glutenfri mix med fiber
8 dl glutenfri mix, fin

Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Värm mjölken till fingervärme och lös upp jästen i den. Tillsätt olja och fiberhusk och låt det svälla i 5 min. Rör sedan ner salt, boveteflingor/ren havre, ägg och sirap. Arbeta till sist in majsmjöl och mixerna i degen. Degen kommer kännas lös. Fördela smeten i fyra brödformar, gärna klädda i bakplåtspapper (1 1/2 liters) och låt sedan stå och jäsa i 1- 1 1/2 timme. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 10 min, sänk sedan till 180 grader och grädda i ytterligare 20 min.

Om man vill kan man variera sina vardagslimpor genom att tillsätta t ex morötter eller frön av olika slag. Det här brödet är också gott att rosta.

  • Bröd

Gillar

Kommentarer