Vaniljbullar

Bullar

Idag ställde vi till ett bullbak här hemma. Satte degen tidig och under tiden som den jäste gick jag en promenad med min syster. Lagom till jag kom hem igen var det dags att kavla ut degen och fylla den med vaniljkräm och mandelmassa.
Jag gräddade dem sedan i en form. Om man ska bjuda på bullar vid ett festligt tillfälle kan man göra en glasyr och ringla över bullarna. Då blir det som en butterkaka.

Jag fick lite hjälp i köket av min minsting. Han knäckte ägget, penslade bullarna, strödde över pärlsocker och provsmakade. Han ÄLSKADE dem.

25 g jäst
2 dl rumsvarm mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 tsk stött kardemumma
1/2 dl socker
1 ägg
5-6 dl glutenfri mix, fin
50 g rumsvarmt smör

Fyllning

4 dl vaniljkräm, 150 g mandelmassa

Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Häll den rumsvarma mjölken över och kör maskinen tills jästen lösts upp. Tillsätt fiberhusk och låt svälla 10 min. Tillsätt sedan kardemumma, socker, ägg och hälften av mixen och kör några varv. Klicka sedan i smöret och kör till jämn smet innan du tillsätter nästan allt av den resterande mixen, spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk 1-1 1/2 timme.

Ta upp degen på ett bakduk och kavla den till en rektangel ca 50x25 cm. Bred ut vaniljkrämen och strö sedan grovt riven mandelmassa över. Rulla ihop degen och skär den i ca 16 bitar. Lägg ut bitarna tätt jämte varandra i en form (med bakplåtspapper) ca 20x30 cm. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min.

Pensla bullarna med ägg och strö pärlsocker över. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 min.

Jag gjorde dubbel sats av degen och passade på att göra några vanliga kanelbullar också.

  • Bullar

Gillar

Kommentarer