Tröstetårta

Tårtor

Här kommer receptet på tröstetårtan som jag skrev om för någon dag sedan. Det är en tårta som är naturligt glutenfri. Bottnarna påminner lite om marängbottnar men innehåller både kakao och hasselnötter och blir lite segare i konsistensen än maräng. Tillsammans med krämen med mörk choklad blir det en riktigt god tårta.

Bottnar
5 äggvitor
1 1/4 dl socker
75 g hasselnötter, malda
3 msk kakao

Fyllning
5 äggulor
1 1/2 dl socker
1 1/4 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
150 g smör i kuber

Garnering
Flagad mandel (torr rostad)
Ev. Färska bär


Bottnar
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner socker och de malda hasselnötterna. Sikta sist ner kakao. Rita två cirklar ca 23 cm i diameter på bakplåtspapper. (Jag gjorde på två olika papper) Ta gärna lite smör på bakplåtspapperet så att bottnarna lossnar lättare när de har gräddats. Bred ut smeten i de två cirklarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Lossa bottnarna från pappret medan de fortfarande är lite varma.

Fyllning
Blanda gulor, socker och grädde i en kastrull. Låt blandningen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen och blanda i chokladen och smöret, rör till en jämn smet. Ställ kallt i 2-3 timmar innan du lägger ihop tårtan. Bred sedan ett lager av krämen på första bottnen, lägg över den andra bottnen och bred ett lager även över denna. Torrosta mandeln och dekorera tårtan med den och ev. färska bär.

En botten innan den gräddas i ugnen.

Ett lager chokladkräm mellan bottnarna och ett lager över.

Dekorera med rostad mandel och bär.

  • Tårtor

Gillar

Kommentarer

GunnarsonSofie
GunnarsonSofie,