Saffranslängd med mandelmassa

Jul, Bullar

Igår kväll gav sig mannen ut på en springtur vilket inspirerade mig till att göra samma sak. Lite kallt men ändå skönt när det var gjort. Eftersom killarna också varit i ishallen så kände vi alla att vi behövde värma oss. Så vi plockade av oss mössor och vantar och värmde oss med saffransbullar och varm choklad.

Saffranslängd med mandelmassa
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
100 g smör
1/2 msk fiberhusk
1 ägg
1/2 dl socker
1 paket saffran
9-10 dl glutenfri mix, fin

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
4 msk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och saffran, värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och kör maskinen till jästen lösts upp. Rör i fiberhusken och låt svälla i 5 min. Tillsätt ägg, socker och det mesta av mixen (spara ca 1 dl till utbakningen) Arbeta degen väl i maskinen, degen kommer vara lite lös till att börja med. Jäs under bakduk i ca 40 min.

Under tiden som degen jäser arbeta samman ingredienserna till fyllningen till en jämn smet.

Ta upp degen på ett bakbord med mix, kavla ut till en rektangel. Bred ut fyllningen och vik ihop (3 dubbel) jäs under bakduk ytterligare 30 min. Gör ev. ett mönster i längden innan du penslar längden med ägg och strö pärlsocker över.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 20 min.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229