Saffransbullar doppade i socker

Bullar, Jul

I år satte jag en saffransdeg och bakade ut halva degen till klassiska lussekatter. Andra delen av degen fick bli små och söta lussebullar penslade i smör och doppade i socker. De var både goda att äta och fina att titta på så det kommer jag absolut göra fler gånger.

Saffransdeg

50 g jäst för söta degar
6 dl mjölk
1 1/2 msk fiberhusk
1 g saffran
175 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
15-16 dl glutenfri mix

Smör och socker till topping

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Häll mjölken över jästen och kör maskinen tills jästen lösts upp. Tillsätt fiberhusk och saffran och låt vätskan svälla 5-10 min. Tillsätt smöret lite åt gången under tiden som du kör maskinen. Fortsätt sedan genom att blanda ner ägg, salt och socker i degen. Kör maskinen på låg hastighet medan du tillsätter mjölmixen lite åt gången. Arbeta degen väl i maskinen. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Ta upp degen och forma den till bullar. En deg ska räcka till ungefär 40 bullar. Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar. Jäs ytterligare 30 min under bakduk. Grädda bullarna på 225 grader 5-8 min.

Låt bullarna svalna. Smält smör och pensla bullarna med det innan du doppar dem i en skål med socker. De bullarna som du inte ska äta på en gång kan du frysa in som de är. När du sedan ska bjuda på saffransbullar en annan gång tar du bara upp dem ur frysen, värmer, penslar, doppar och njuter.

Gillar

Kommentarer

HandlaSmart
HandlaSmart,