Runda bröd med sesamfrön

Bröd

Igår kväll gapade frysen oroväckande tom och jag bestämde mig för att sätta igång ett lagom stort bak. Dels för att jag faktiskt hade större lust att baka än att åka till affären, dels för att jag hade jäst i kylen som behövdes användas. Jag hittade ett recept som jag ville testa att göra glutenfritt. Och här är resultatet.

Vi provsmakade det när det fortfarande var ljummet. Riktigt gott tyckte killarna och deras kusin. När det svalnat frös vi in det för att sedan kunna plocka upp det antal bröd vi behöver.

25 g jäst
2,5 dl vatten
1 msk fiberhusk
1 tsk honung
1 msk olja
1 ägg
1/2-1 tsk flingsalt
1 dl maizena majsstärkelse
2 dl rismjöl
3 dl glutenfri mix, fin

Ägg till pensling
Sesamfrön

Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Kör maskinen till jästen lösts upp. Tillsätt fiberhusken och låt degvätskan stå och svälla i 10 min. Tillsätt sedan honung, olja, ägg och salt och tillsist maizena, rismjöl och mix. Arbeta degen väl i maskinen. Jäs under bakduk 30 min. Ta upp degen på bakbord, strö lite mix över och knåda ihop den. Dela degen i åtta lika stora delar, forma dem till bullar och platta till dem till runda kakor ca 1 cm i tjocklek och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 15 minuter. Pensla bröden med ägg och strö sesamfrön över. Grädda mitt i ugnen på 200 grader, 10-12 minuter. Låt svalna invirade i bakduk.

  • Bröd

Gillar

Kommentarer