Piroger

piroger

En av de saker som jag kan sakna när man har barn som är glutenintoleranta är de där små genvägarna i vardagen. Det är inte så enkelt att köpa hem nödlösningar att lägga i frysen till tillfällen då barnen är ensamma en stund eller bara snabbt behöver slänga i sig något innan tex en träning. Man får förbereda sina egna små genvägar väl. Jag bakar gärna piroger och fryser in så barnen kan plocka upp när det behövs.

18-20 st, 225 grader
50 g jäst
200 g smör
5 dl standardmjölk
1 msk fiberhusk
1 1/2 tsk salt
1 dl kesella
5 dl rismjöl
6 dl glutenfri mjölmix, fin

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm vätskan till 37 grader. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Häll degvätskan över jästen, låt jästen lösas upp. Tillsätt fiberhusken och låt stå i ca 10 min. Blanda sedan i salt, kesella, rismjöl och mix, arbeta degen väl i maskin och låt sedan jäsa under bakduk 30 min. Ta upp degen på mjölat bakduk, dela den i lika stora delar. Forma/kavla ut varje del till en rund cirkel, ca 12 cm i diameter. Fyll varje cirkel med valfri fyllning, pensla med ägg runt kanterna och vik dubbelt till halvmånar. Nyp ihop kanterna och tryck med en gaffel längst med kanten. Pensla varje pirog med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen 10-12 min.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229