Pinocchiotårta

Tårtor

För att min man skulle hinna fira lite midsommar innan han åkte till jobbet la jag ihop årets midsommartårta tidigt i morse. Han och de andra som fick smaka tyckte det var en riktigt god och somrig tårta.

En Pinocchiotårta har "dubbel" botten med både sockerkaksbotten och maräng i ett. Idag valde jag att göra en rund tårta och gräddade därför bottnarna i två runda formar med avtagbar botten. Man kan om man vill utgå från samma recept och grädda botten i en långpanna. När man ska lägga ihop tårtan delar man bara bottnen på hälften och får på så sätt två bottnar. Om man är många kan man istället dubbla receptet och på så sätt få två stora bottnar.

Sockerkaksbotten
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
5 äggulor
1/2 dl mjölk
2 dl glutenfri mix, fin
2 tsk bakpulver

Maräng
5 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 dl flagad mandel

Börja med sockerkaksbottnen. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt en äggula åt gången och vispa emellan. Tillsätt mjölken lite åt gången. Rör sist mer mixen och bakpulvret. Klä två runda formar med avtagbar botten med bakplåtspapper. Bred ut hälften av smeten i den ena formen och hälften av smeten i den andra.

Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret. Vispa till hårt skum och tillsätt sedan resten av sockret och vispa lite till. Bred ut marängsmeten ovanpå smeten i båda formarna. Strö den flagade mandeln över och grädda sedan bottnarna i 40 min på 150 grader i nedre delen av ugnen. Låt svalna. Frys gärna ner bottnarna en stund innan du lossnar dem från formarna så att de inte spricker.

Lägg den ena bottnen på ett fat och bred sedan ett lager med lemoncurd på. Skiva jordgubbar och lägg ovanpå lemoncurden. Bred på ett lager av grädde. Lägg sedan på den andra bottnen. Bred grädde över och dekorera med jordgubbar och eventuellt andra bär.

  • Tårtor

Gillar

Kommentarer

Glutenfriabakverk
Glutenfriabakverk,
Tack snälla Emma. ❤️ Tyckte att det var väldigt mysigt att fira midsommar med er. Bra att ni hjälpte oss med tårtan. 😋😊
nouw.com/glutenfriabakverk
Ella_C
Ella_C,
Hejsan! Jag antar att smöret ska smältas först?
IP: 82.99.3.229