Oreos

Småkakor

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att baka så när min äldsta son fick sin diagnos för snart 5 år sedan bestämde jag mig för att LÄRA mig att baka glutenfritt. Jag ville inte att han skulle gå miste om något och hänvisas till hårda köpekakor och tråkiga bröd. När min yngsta son också sattes på glutenfri kost blev bakningen ännu större del av min fritid. Barnen brukar skoja och kalla vårt kök för "mammas glutenfria bageri" När jag bakar så utgår jag oftast från "vanliga" recept med inställningen att de absolut bara måste gå att göra glutenfria. Ibland går det ibland blir det platt fall. De här kakorna tillverkades första gången hemma i mitt lilla bageri sent en kväll då jag fick för mig att glutenfria hemmagjorda oreos inte borde vara en omöjlighet.

Ca 20 färdiga kakor, 175 grader

Chokladkakan
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl glutenfri mjölmix, fin
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
4 msk brun farin
1 stort rumsvarmt ägg
2 tsk vaniljsocker/vaniljextrakt

Rör samman mandelmjöl, mix, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Ta fram en annan bunke och vispa smöret mjukt där i. Tillsätt socker och brun farin och vispa till en jämn smet. Vispa sedan ner ägget och vaniljsockret/extrakt. Ställ smeten kallt i ca 30 min. Rulla till små bollar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Platta till bollarna något innan du gräddar dem i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna.

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
2-3 tsk vaniljsocker
Liten skvätt olja

Vispa samman ingredienserna till en kräm. Bred krämen på undersidan av hälften av kakorna och lägg de övriga kakorna som ett lock över.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229