Midsommartårta

Tårtor

Förra året till midsommar bakade jag den här tårtan. Den består av flera lager med bland annat mörkchokladtryffel och vitchokladmousse med fläderblomssmak. Eftersom mina pojkar inte ville ha blommor i håret fick min tårta en egen liten midsommarkrans.

Botten
1 dl socker
1 dl glutenfri mjölmix, fin
2 dl ren havre eller boveteflingor
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g rumsvarmt smör

Rör samman alla ingredienser till en jämn smet och tryck (med mjölad hand) ut smeten i en rund springform. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, i 15 min. Låt svalna helt.

Mörk chokladtryffel
125 g mörk choklad
2 1/2 dl grädde
En nypa flingsalt

Dela chokladen i mindre bitar. Lägg i en bunke. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör till jämn smet. Rör sist i saltet. Häll över botten och ställ i frysen ca 1 timme eller tills den stelnat.


Vit chokladmousse
200 g vit choklad
2 1/2 gelatinblad
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
2 msk pressad citronsaft
5 dl grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Värm upp fläderblomssaften och ta från värmen, krama ur gelatinbladen och lös upp dem i saften. Häll hälften av saften över den vita chokladen, rör till jämn smet. Tillsätt resten av saften och citronsaften. Vispa sedan grädde i en annan bunke, tills den bildar toppar. Vänd försiktigt ner grädden i choklad/saft smeten rör till jämn smet. Bred moussen över chokladtryffeln. Ställ kallt i kylskåpet, upp till 12 timmar, eller till moussen stelnat. Skiva jordgubbar och dekorera tårtan med och ringla sist över smält mörk choklad.

Gillar

Kommentarer