Latmansbiskvier

Mjuka kakor

Det händer inte jätteofta att vi går ut och fikar på café. Om jag föreslår en fika på stan tycker pojkarna hellre att vi kan baka något själva och att de kan få vara med och bestämma vad som ska bakas. Det glutenfria utbudet på vårt café i stan är ganska begränsat och det brukar sluta med att killarna sitter med varsin biskvi. Inte för att det är något fel på biskvier, tvärtom så gillar vi det alla fyra och det bakas även hemma i vårt kök emellanåt.

Att baka biskvier är inte jättekrångligt egentligen men det är några steg man ska igenom. Har man lite ont om tid eller bara känner för ett smidigare alternativ kan man prova att göra "latmansbiskvier" som jag kallar dem för. Biskvier i form. I mina har jag gärna lite daim.

175 grader
Botten
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

Riv mandelmassa grovt, blanda samman den med äggvitan och sockret. Tryck ut i en form klädd med bakplåtspapper (ca 15x25) Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna

Kräm
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 1/2 dubbeldaim
200 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldaim

Vispa samman smör, florsocker, vaniljsocker och äggula. Rör sedan ner grovhackad daim och bred smeten över mandelmassbotten. Ställ kallt i kylskåpet ca 60 min. Smält mjölkchokladen i vattenbad. Bred ut chokladen över kakan och strö sedan hackad daim över. Låt stelna i kylskåpet. Skär i fyrkanter.

Gillar

Kommentarer