Kalljästa frallor

Bröd

Hemma hos oss är julen den absolut viktigaste högtiden och den är full av traditioner. I år ligger vi lite efter i våra julförberedelserna eftersom vi lyckats pricka in väldigt mycket på en och samma gång. Jag och mannen min bestämde oss i november för att äntligen ta tag i renoveringen av nedervåningen. Samtidigt började min man på nytt jobb och barnen lyckades få vattkoppor i samma veva. På grund av renoveringen hemma så flyttade vi ut ur huset i några veckor och väl på plats igen har tiden ägnats åt att måla, tapetsera och inreda i så rask takt vi bara orkar och hinner med. Jag och mannen skojar lite med varandra och säger att vi inte bara julstressar i år utan julkämpar för att julfriden så småningom ska infinna sig. För att få lite julstämning i kaoset så har jag försökt att mysa till adventsfrukostarna lite extra. Och nu när tiden är lite knapp är kalljäst bröd ett väldigt bra alternativ. Bara sätta en deg på kvällen, förvara den i kylen under natten och grädda lagom till frukosten på morgonen. Till tredje advent bakade jag de här kalljästa frallorna.

Kalljästa frallor
8 frallor
25 g jäst
4 dl filmjölk
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1 dl rismjöl
3 dl bovetemjöl/havremjöl
4 dl glutenfri mix fin

kvällen:
Smula ner jästen i en bunke. Häll filmjölk över och lös upp jästen i den. Tillsätt fiberhusk och rör om. Tillsätt sedan salt, rismjöl, bovetemjöl/havremjöl och den glutenfria mixen. Vispa samman degen med en elvisp med degkrokar. Ställ bunken med degen i kylskåpet under natten.

morgonen:
Ta ut degen ur kylskåpet. Ta med hjälp av två skedar ut åtta lika stora delar av degen och placera på en plåt med bakplåtspapper. Forma till jämna frallor. Pensla frallorna med ägg och strö ev. hela linfrön över. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 10-11 min.

  • Bröd

Gillar

Kommentarer