Jordgubbstårta

Tårtor

En riktig midsommarnattsdröm är den här tårtan som är fullproppad med jordgubbar. I den gömmer sig lager av delade jordgubbar och jordgubbsmousse. Runt om är den insvept i jordgubbsfrosting och toppad med jordgubbar.

Tårtbotten

175 grader
3 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 1/2 dl 3% mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl glutenfri mjölmix, fin
1 tsk salt

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölken i smöret, rör sedan ner i äggblandningen. Sikta ner de övriga ingredienserna och rör samman till en jämn smet. Häll smeten i en form ca 24 cm i diameter, jag la bakplåtspapper i botten på min (men smörjde inte sidorna eftersom kakan då gärna lossar helt från kanterna och krymper inåt, glöm inte att skära med en kniv längst kanten när kakan är färdiggräddad) Grädda mitt i ugnen 40-45 min. Känn med en sticka i mitten av kakan, är stickan helt torr är kakan klar. Ta ut och låt den svalna. Ställ den gärna i frysen en stund innan du ska dela den för att lättare få bra och jämna delar.


Jordgubbsmousse:
4 gelatinblad
300 g jordgubbar
2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl socker
3 dl grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna till en jämn smet och blanda samman jordgubbarna med den turkiska yoghurten. Ta ca 1 dl av denna smet och lägg i en kastrull, värm till smeten börjar ryka. Ta då av kastrullen från värmen och krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma smeten tills den blir jämn. Blanda ner den varma smeten i den kalla och ställ i kylskåpet 45-60 min. Smeten ska efter denna tiden vara ungefär som turkisk yoghurt i sin konsistens. Vispa grädden fast och vänd ner den i smeten.

Frosting:
75 g jordgubbar
1 dl florsocker
300 g färskost
1 dl grädde

Mixa jordgubbarna till slät konsistens. Rör samman jordgubbarna, florsocker och färskost. Häll sist i grädden och vispa till tjock konsistens med elvisp. Ställ kallt.

Montering:
250 g jordgubbar
6 msk outspädd flädersaft

Dela tårtbotten i tre olika delar. Ta botten och lägg antingen direkt på ett tårtfat eller lägg ett bakplåtspapper i botten på samma springform som du gräddad tårtan i och montera tårtan i denna. Sprid ut hälften av fläderblomssaften över första bottnen, för att få både lite smak men även saftighet. Dela jordgubbarna i mindre bitar och fördela hälften av jordgubbarna över bottnen. Bred sedan på hälften av jordgubbsmoussen. Lägg på mittendelen av tårtbotten och upprepa sedan samma sak med saft, jordgubbar och mousse. Lägg på översta delen av tårtbotten och låt stå kallt några timmar så att moussen hinner stelna något. Innan servering tar du upp tårtan på ett tårtfat, om du inte gjort det från början, och breder sedan på frostingen över kakan och dekorerar med jordgubbar.

Gillar

Kommentarer