Guldkaka

Bakprojekt

Idag öppnade jag och min syster "Ekströms receptbok" från 1929 för att på riktigt starta vårt lilla bakprojekt.. Vi tänkte att det vore bra att börja med något enkelt och fastnade för en kaka med namnet "Guldkaka".

Guldkaka är som en sockerkaka med citronsmak. Tack vare igenkänningsfaktorn var kakan inte alls svår att baka. Vår största utmaning var egentligen att ta reda på hur mycket en kaffekopp (kkp) är i dl, alltså inte en allt för svår utmaning. Bara att googla och dubbelkolla😉😊 och ja en 1 kaffekopp är 1 1/2 dl.
I receptet stod det också att det skulle vara citronessense. Vi tänkte först använda vanlig citron men bestämde oss för att använda citronarom på flaska. Vilket som går säkert bra.

175 grader
3 ägg
3 dl socker
3/4 dl smält smör
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 tsk citronessense/arom
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 dl glutenfri mix, fin
2 1/2 dl rismjöl
2 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna något. Smörj och bröa en form med glutenfritt ströbröd. Vispa socker och ägg poröst. Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Rör ner citronessense/arom och vaniljsocker. Rör ihop mix, rismjöl och bakpulver i en egen bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och rör till jämn smet. Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, på 175 grader, i 35-45 min. Kolla kakan med en sticka, när den inte blir kletig är kakan färdig.

Efter att kakan gräddats färdigt åkte jag, min syster, min mamma och min yngsta son på loppis. När vi kom hem dukade vi fram koppar och fat och provsmakade kakan tillsammans med en liten kopp te.

Gillar

Kommentarer

EmmaaFrida
EmmaaFrida,
Ser smaskens ut👌😀
nouw.com/emmaafrida
Glutenfriabakverk
Glutenfriabakverk,
Tack snälla!! 😊
nouw.com/glutenfriabakverk
plantifulsisters
plantifulsisters,
Vilka fina bilder!!
nouw.com/plantifulsisters
Glutenfriabakverk
Glutenfriabakverk,
Tack, vad glad jag blir! 😊
nouw.com/glutenfriabakverk