Formbröd

Bröd, Favoriter

Att baka ett glutenfritt formbröd som både går lätt att skära i och inte smular sönder i en brödrost är inte det lättaste. Det här brödet klarar båda utmaningarna. Det här receptet har jag haft nedskrivet på en papperslapp i mitt kök ett tag kommer tyvärr inte ihåg vart det kommer ifrån från början. Men brödet har blivit bakat flera gånger och lappen har blivit kvar, det är ett gott betyg i mitt kök där det pågår en ständig jakt på bra glutenfria brödrecept.


1 limpa, 250 grader
3 dl rismjöl
3 dl sojamjöl
1 dl maizena
2 msk fibrex
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
1 tsk brödkryddor
50 g jäst
7 dl fingervarmt vatten
1 äggvita
1 msk rapsolja
0,5 dl ljus sirap
Blå vallmofrön

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare. Lös upp jäst i det fingervarma vattnet i en egen bunke. Tillsätt äggvita, olja och sirap och vänd sedan ner degspadet i det torra. Arbeta degen i maskinen ca 5 min. Lägg degen i en oljad brödform platta till det med fuktad hand och garnera med vallmofröna. Jäs under bakduk 30 min. Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en plåt i ugnen och häll några msk vatten på den varma plåten och ställ in brödet i mitten av ugnen. Stäng luckan och sänk ner till 200 grader. Grädda brödet i 1 timma. Låt det svalna något i formen och lägg det sedan i en bakduk, helst över natten innan du skivar upp det.

Gillar

Kommentarer

Maria
,
Hej! Mitt försök har blivit insjunket och ganska bränd yta. Ligger i en handduk nu på svalning. Väger du mjölsorterna eller mäter du? Det var stor skillnad och jag gick på mängd och inte vikt. Hälsningar Maria