Chokladtårta

Tårtor

För nästa exakt ett år sedan slutade jag på mitt förra jobb. Jag hade då jobbat som fritidspedagog i 4 år på ett fantastiskt ställe med väldigt fina jobbarkompisar. Ändå kände jag att det var dags att pröva mina vingar och bli det som jag egentligen hade utbildat mig till att bli, lärare. Jag var färdigutbildad lärare 2011 men där och då kunde jag omöjligt börja jobba som det med tanke på hur det såg ut hemma. De som följt vår lilla familj på nära håll vet att jag inte överdriver om jag säger att våra pojkar ofta var sjuka som små. Båda hade astmatiska problem och lillebror hade svåra problem med andningen. Han var även väldigt infektionskänslig och vi fick i perioder isolera oss både från människor och kyla utomhus. Han fick inte heller börja förskola innan 3 års ålder. Han var för sjuk för att utsättas för de bakterierna men för frisk för att jag skulle få vara hemma och vårda honom. Vi åkte in och ut från sjukhus och stor del av dagarna ägnade vi åt medicinering. Under denna period var storebror en pigg liten krabat. Men efter ett tag började vi märka en förändring. Han var tröttare än vanligt och blev oftare sjuk. Det var ofta virusinfektioner som vi bara kunde vänta ut. Han blev blek och mörk under ögonen. Han tyckte inte att något var roligt och när andra barn skrattade åt teatern vi tittade på satt han bara bredvid oss och reagerade inte. Han slutade att fråga efter lekkamrater och om han hade kompisar hemma orkade han inte leka. Vi upplevde honom deprimerad. Han blödde ofta näsblod, hade värk i benen, fick utslag  och efter ett tag försvann inte febern alls. Han hade feber varje dag i 10 månader. Vi besökte läkare flera gånger och han testades för hjärnhinneinflammation, borelia och leukemi. Inget gav utslag. Under denna tid träffade vi flera bra läkare men också en del riktigt otrevliga. När vi var som mest desperata träffade jag en läkare som sa till mig att vi skulle sluta söka hjälp, att vi inte skulle komma in fler gånger eftersom de ändå inte visste vad det var för fel på vår son. Efter det besöket bröt jag ihop och jag och min man bestämde att vi nu själva skulle prova det som vi så många gånger bett läkarna att undersöka; om han inte tålde gluten. Vi misstänkte detta då både mannen och jag har släktingar som är glutenintoleranta. Sakta men säkert började vi få vår son tillbaka. När vi återigen tog kontakt med läkare blev de upprörda över att vi tagit det beslutet själva, vilket är förståligt eftersom det försvårade själva utredningen men vi var som sagt desperata och kände att ingen lyssnade på oss. Efter detta blev vi tvungna att provocera vår nu friska son med mjöl och han reagerade starkt. Det var väldigt jobbigt att utsätta honom för detta. Tillslut fick han ändå sin diagnos och något år senare blev även lillebror som hade haft problem med magen satt på glutenfri kost. Idag har vi två friska, glada och livliga pojkar. Vilket vi är väldigt glada och tacksamma för. Att våra pojkar mår bra är det allra viktigaste för oss! 

2011 när jag stod med examensbeviset i handen kände jag mig rätt trött och sliten. Jag hade studerar hemifrån på helfart med två sjuka barn att ta hand om. Yngsta sonen var precis 3 år fyllda och skulle nu få prova att börja hos dagmamma. Vi hade ingen aning om hur det skulle gå och jag och min man var inställda på att det skulle kunna bli en del vabbdagar. Jag valde då att jobba på fritids på halvfart för jag vågade inte ta på mig det ansvaret som en klasslärare har. Men som sagt för ett år sedan slutade jag på mitt gamla jobb och i år har jag gjort mitt första år som (resurs)lärare. När jag slutade så bakade jag en riktigt maffig chokladtårta till "mina" barn på fritids som tack för att jag hade fått vara deras fröken. Om man gillar choklad kommer man garanterat älska denna tårta!!!


Botten
175 grader
150 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 ägg
2 1/4 dl glutenfri mjölmix, fin

Smält smöret i en kastrull, ta från värmen och rör i socker. Rör sedan i vaniljsocker och kakao. Tillsätt sedan ett ägg åt gången, rör noga. Rör sist i mjölet. Häll smeten i en smord rund form och grädda mitt i ugnen 10-15 min. Gör 3 stycken. Låt svalna och frys in dem en stund innan montering.

Chokladpudding
1 dl socker
2 msk maizena
1/4 tsk salt
2 msk kakao
2 äggulor
5 dl mjölk, 3 %
125 g mjölkchoklad
15 g smör

Häll socker, maizena, salt och kakao i en kastrull och rör om ordentligt. Tillsätt äggulor och vispa till allt är väl blandat. Tillsätt mjölk och sätt kastrullen på spisen på medelhög värme, låt stå där 8 min. Rör hela tiden. Ställ kallt i ca 1 timme (jag använde inte all pudding, det som blev över hällde jag upp i glas och ställde i kylen till annat tillfälle.)

Chokladfrosting
7 dl florsocker
3 dl kakao
170 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl mjölk, 3 %
2 tsk vaniljextrakt
200 g philadelphiaost

Vispa samman alla ingredienser, utom osten, till en fluffig smet. Tillsätt sedan osten och vispa ytterligare 2 min.
Ta första botten och lägg på ett tårtfat. Lägg ett lager med chokladpudding på och lägg nästa botten över. Lägg sedan ett lager med chokladpudding även på denna och lägg sedan den sista bottnen som topp. Bred ut frostingen över hela tårtan och dekorera med polly.

Gillar

Kommentarer