Äppelsirap

Nu när äppelträdet i trädgården är överfullt av äpplen känner jag att det vore bra att göra något vettigt av dem. Speciellt eftersom vi förra året bara fick ett enda äpple på samma träd och ojade oss lite över det. Jag har redan bakat bröd med äpple i och funderar på att baka en äppelkaka att frysa in. Men så hittade jag ett recept på äppelsirap som jag ju genast var tvungen att prova. Det blev en god sirap med härlig färg som jag absolut kommer att göra flera gånger.

Äppelsirap
2 kg äpple
1 1/2 L vatten
7 dl socker
3 kanelstänger

Dela och kärna ur äpplena men behåll skalet på. Lägg äpplena tillsammans med vattnet i en kastrull. Koka i ca 30 min, med lock, tills äpplena börjat mosa sig. Häll blandningen i en silduk och låt vätskan rinna igenom ca 1 timme, eller tills det blivit 1 liter vätska. Koka upp vätskan tillsammans med socker och kanel. Koka 20-25 min, ju längre koktid ju tjockare sirap. Jag kokade 25 min. Häll upp sirapen på torra och rena glasburkar.

När jag kom hem från jobbet idag insåg jag att vi var utelåsta och vi fick vackert sätta oss i bilen och åka 3 mil enkel resa för att hämta nyckeln på mannens jobb. För att sedan i sista stund få in sonen på hockeyträningen och efter träningen åka på planeringsmöte för söndagsskolan. Mellan träning och planering hann jag ändå sätta mig ner en liten stund med en kopp te och kex med brieost och äppelsirap. Riktigt gott och välbehövligt. Nu är vi riktgt sugna på att testa amerikanska pannkakor med äppelsirap och att prova att baka bröd med sirapen.

Gillar

Kommentarer